Οι σπουδαστές του ΙΕΚ Αγ. Νικολάου, από το τμήμα συνόδων βουνού, "υψώνουν" φωνή και διεκδικούν σεβασμό στο δάσος

Σε ψηλό βουνό....αντικρίζει κανείς πολλές ομορφιές. Το βουνό είναι ένας τόπος που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι είσαι μακριά από τους ανθρώπους, μα εκεί μονάχα στη μοναξιά του βουνού μπορείς να ξετρυπώσεις από την ομίχλη και να βρεις τη χαραμάδα που οδηγεί στο μονοπάτι της ζωής. Το βουνό, το δάσος είναι μοναξιά μες τη ζωή και αυτό το έχουν καταλάβει καλά οι σπουδαστές του ΙΕΚ Αγίου Νικολάου, από το τμήμα συνόδων βουνού. Το επάγγελμα αυτό ήταν ένα όνειρο γι' αυτούς μα κι ένας σπόρος που μεγάλωσε την αγάπη τους για τη φύση,το βουνό γι' αυτό και "υψώνουν" φωνή σε οτιδήποτε εμποδίζει την ελευθερία και την ομορφιά που νιώθουν και ζουν εκεί ψηλά στα βουνά.


"Ντροπή και θλίψη…
Αυτό άφησαν πίσω τους κάποιοι στον ανωγειανό ποταμό του Κρούστα: λάστιχα από κυψέλες, μπουκάλια, πλαστικά ποτήρια και σκουπίδια. Όλα πεταμένα στη φύση, εκεί που πηγαίνουμε για να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα και να χαρούμε την ομορφιά του τόπου μας.
Τα λάστιχα υποτίθεται πως θα μαζεύονταν — αντί γι’ αυτό, βρέθηκαν πεταμένα στο ποτάμι. Όποιος το έκανε αυτό, ας δει τις φωτογραφίες. Μήπως και ντραπεί.
Αγαπάμε τον τόπο μας και δεν θα σιωπούμε μπροστά σε τέτοιες εικόνες. Αν δεν σέβεστε το περιβάλλον, τουλάχιστον σκεφτείτε όσους έρχονται μετά από εσάς." ( fb : Γιώργος Δατσέρης )


Εθελοντική δράση από το ΙΕΚ Αγίου Νικολάου,από το τμήμα συνόδων βουνού στην δάσος του Κρούστα..

Η Φύση Δεν Είναι Χωματερή: Η Σημασία της Προστασίας του Δάσους από Ελαστικά και Σκουπίδια
Το δάσος είναι πηγή ζωής. Φιλοξενεί χιλιάδες είδη φυτών και ζώων, προσφέρει καθαρό αέρα, δροσιά και ηρεμία, και αποτελεί ασπίδα απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, η αλόγιστη ανθρώπινη συμπεριφορά απειλεί συνεχώς αυτή τη ζωτική ισορροπία. Ένα από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα των τελευταίων ετών είναι η εγκατάλειψη ελαστικών και άλλων απορριμμάτων μέσα σε δασικές περιοχές.
Τα ελαστικά: ένα επικίνδυνο "αποτύπωμα"
Τα χρησιμοποιημένα ελαστικά δεν είναι απλώς άσχημα στην όψη. Περιέχουν τοξικές ουσίες, δεν αποσυντίθενται εύκολα και μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον για δεκαετίες. Επιπλέον, συγκρατούν νερό και γίνονται εστίες ανάπτυξης κουνουπιών και άλλων παρασίτων. Το χειρότερο; Σε περίπτωση πυρκαγιάς, καίγονται δύσκολα και απελευθερώνουν δηλητηριώδη καπνό, επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα και την υγεία.
Τα σκουπίδια τραυματίζουν τη φύση
Μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, μέταλλα και κάθε λογής απορρίμματα ρυπαίνουν το έδαφος, καταστρέφουν τη χλωρίδα και απειλούν τα ζώα που μπορεί να τα καταπιούν ή να παγιδευτούν σε αυτά. Η παρουσία τους υποβαθμίζει αισθητικά το τοπίο και στέλνει το λάθος μήνυμα στις επόμενες γενιές: ότι η φύση είναι αναλώσιμη..
Ο σεβασμός ξεκινά από εμάς
Το δάσος δεν μπορεί να μιλήσει, αλλά "φωνάζει" μέσα από την καταστροφή του. Ας ακούσουμε αυτή τη σιωπηλή κραυγή και ας αναλάβουμε δράση. Η φύση δεν είναι σκουπιδότοπος – είναι το σπίτι μας. Και οφείλουμε να το κρατήσουμε καθαρό και ζωντανό. ( fb : Γιώργος Δατσέρης )
Οι σπουδαστές του ΙΕΚ Αγίου Νικολάου, από το τμήμα συνόδων βουνού. ξέρουν καλά ότι η φύση είναι γιατρός μα και δάσκαλος που σε διδάσκει να ξεπερνάς εμπόδια, να ανηφορίζεις, να προσμένεις τον ερχομό της άνοιξης, σε μαθαίνει να φωτίζεις τα σκοτάδια σου και να δέχεσαι τις ανάσες που χρειάζεσαι σ' ένα μακρύ δρόμο....Αυτό τους οδήγησε να νοικοκυρέψουν το βουνό και να απομακρύνουν τα λάστιχα και σκουπίδια που βρίσκονταν εκεί. Κάπως έτσι τα σπλάχνα του βουνού καθάρισαν ενώ οι ίδιοι αντιλήφθηκαν για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο στην ελευθερία.

Κείμενο: Βούλα Νεονάκη
Φωτογραφίες: Γιάννης Πάγκαλος, Γιώργος Δατσέρης
Από το Blogger.