Η Σχολή που εκπαίδευε παιχνιδοποιούς και ο Νίκος Ακίλογλου, ο μετέπειτα κουκλοπαίκτης του ΕΑΜ
Ταξιδεύω με τους ήχους και τις φωνές παιδιών στα παιχνίδια που έπαιζαν μια φορά και έναν καιρό στους δρόμους. Κρυφτό, αγαλματάκια ακούνητα, μήλα, μπιζ, τσιγκολελέτα, τυφλόμυγα, γύρω γύρω όλοι…. Σκέφτομαι πόσο δύσκολο είναι να το συναντήσεις σήμερα, πολλά παιδιά δεν έχουν καν χρόνο για παιχνίδι. Αναρωτιέμαι από πότε τα παιχνίδια ήταν πολύτιμα για τα παιδιά. Από πότε έπαιζαν παιχνίδια παρόμοια με της σύγχρονης εποχής.
Φτάνω στο 1767 και τον John Spilsbury που κατασκεύασε το πρώτο παζλ με στόχο να διδάξει τη Γεωμετρία κόβοντας το χάρτη σε μικρά κομμάτια. Φτάνω στον 19ο αιώνα και τα κορίτσια από τη μεσαία τάξη που έπαιζαν με ξύλινες ή πορσελάνινες κούκλες. Τα αγόρια με παιχνίδια όπως στρατιωτάκια, τρένα…Καταλήγω σε λασπωμένες γειτονιές και ορφανά προσφυγόπουλα που το ταξίδι τους δεν ήταν ωραίο, ο προορισμός τους ήταν η περιουσία τους και δεν ξέρω αν προσδοκούσαν ή όχι να τους ντύσει τα όνειρα "η Ιθάκη". Φτάνω σε χιλιάδες πρόσφυγες που κουβαλούσαν στην ψυχή τους "τον άγριο Ποσειδώνα" και προσδοκούσαν να χάσουν τον φόβο και να βρουν τον νέο δρόμο της ζωής τους.
Όλες αυτές οι αλλαγές οδήγησαν και στη γυναικεία εργασία, καθώς οι γυναίκες, οι οποίες αποτελούσαν την πλειονότητα των προσφύγων εντάχθηκαν στις νέες βιομηχανικές μονάδες δημιουργώντας ένα νέο προλεταριάτο. Την ανάπτυξη επηρέασε ιδιαίτερα και η ίδρυση, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), το 1923, που αποσκοπούσε στην προαγωγή της τεχνικής κίνησης στην χώρα.
Η “Σχολή Διακοσμητικής και Παιδικών Αθυρμάτων” εκπαίδευε παιχνιδοποιούς και ήταν η Σχολή που άνοιξε τις πύλες της για τα ορφανά προσφυγόπουλα, τα οποία έπρεπε από νωρίς να μάθουν να κερδίζουν τα προς το ζην.
Ήταν 1929-30 όταν το οίκημα που στέγαζε τη Σχολή κρίθηκε ακατάλληλο. Τότε η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων παραχώρησε οικόπεδο και προσέφερε 500.000 δραχμές για την οικοδόμηση. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε τον Ιούλιο του 1930 με τα σχέδια του Γεωργίου Σούλη και Γεωργίου Κωνσταντινίδη. Η αποπεράτωση των εργασιών του έργου αυτού και ο εξοπλισμός των εργαστηρίων με μηχανήματα δεν ήταν δυνατό να συνεχιστεί και τη στιγμή αυτή εμφανίστηκαν οι καπνοβιομήχανοι, αδελφοί Παπαστράτου προσφέροντας τα επιπλέον χρήματα που χρειάζονταν για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Αυτό ήταν και ο λόγος μετονομασίας της Σχολής από “Σχολή Διακοσμητικής και Παιδικών Αθυρμάτων” σε “Παπαστράτειο Δημοτική Σχολή Παιχνιδιών και Διακοσμητικής”.
Τον Σεπτέμβριο του 1932 η Σχολή με διάταγμα έγινε δημόσια. Το κόστος λειτουργίας της πλέον είχε το κράτος, όχι όμως και την μισθοδοσία του προσωπικού της. Έτσι μετατράπηκε και πάλι η ονομασία της σε “Παπαστράτειος Δημόσια Επαγγελματική Σχολή Παιχνιδιών και Διακόσμησης”.
Οι πρώτοι σπουδαστές που ενεγράφησαν ήταν 78, από τους οποίους συνέχισαν τις σπουδές τους οι 65 και αποφοίτησαν 28. Κάποιοι δεν συνέχισαν γιατί δεν είχαν τις δεξιότητες ή το ταλέντο, άλλοι γιατί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για λόγους οικονομικούς. Όσοι κατόρθωσαν και αποφοίτησαν απορροφήθηκαν στην αγορά εργασίας και αρκετοί έγιναν γνωστοί. Όταν ξέσπασε όμως ο πόλεμος σκορπίστηκαν. Μεταξύ των αποφοίτων ήταν και ο Νίκος Ακίλογλου, ο μετέπειτα κουκλοπαίκτης του ΕΑΜ.
Περιδιάβαινε τα βουνά με τις κούκλες του παίζοντας για το αντάρτικο με το ψευδώνυμο Ακίλας-ο Σύντροφος Κουκλοθέατρος. Αντάρτες κι ο πληθυσμός της υπαίθρου αισθάνθηκαν την ανάγκη της τέχνης γι αυτό και όσοι δεν είχαν κοντά τους ανθρώπους όπως τον Ακίλα….δημιουργούσαν.
Κείμενο: Βούλα Νεονάκη
*ΠΗΓΗ φωτογραφιών: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - Fred Boissonnas (Φρεντ Μπουασονά, 1858-1946) - fee.org.gr - paskedi.gr - papastrateiosfun.blogspot.com - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ