"Τα πρόσωπα του πολέμου στην Κρήτη", μέσα από τις φωτογραφίες του Lidio Cipriani
Βλέπω τη δύναμη της φύσης για ζωή.
Βλέπω τους σκλάβους με το σταυρό τους.
Βλέπω σπίτια τρόχαλα και αυλές χορταριασμένες.
Βλέπω ανθρώπους ισχυρούς, ανίσχυρους…
Τα μάτια μας μοιάζουν με φωτογραφική μηχανή. Συλλαμβάνουν εικόνες παρόμοιες με τον τρόπο που το κάνει η κάμερα, όμως δεν μπορούν να αποκωδικοποιήσουν μια εικόνα αν δεν υπάρχει η γνώση, οι πληροφορίες, η σωστή παρατήρηση. Με στραμμένο το κεφάλι στο αρχείο του “Lidio Cipriani, Κρήτη 1942”, σκέφτομαι ότι μια φωτογραφία συντελεί στον εμπλουτισμό γνώσεων. Αναρωτιέμαι πόσο δύσκολη ή και ριψοκίνδυνη ήταν για κάποιους φωτογράφους, η στιγμή που επέλεξαν να πατήσουν το κουμπί.

Ο Lidio Cipriani συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους ανθρωπολόγους του 20ου αιώνα. Ακολουθώντας τη μόδα της εποχής εκείνης που είχε την τάση να αναζητά την καταγωγή του ανθρώπινου είδους, έγινε περιηγητής και έχοντας ως επιστημονικό εργαλείο της δράσης του, την φωτογραφική μηχανή, κατέγραψε, από τη μια τη βιολογική πλευρά των ανθρώπων, από την άλλη την πολιτισμική - εθνολογική τους πλευρά. Το φωτογραφικό του αρχείο ξεκίνησε το 1927 και τελείωσε το 1961.
Τράβηξε χιλιάδες φωτογραφίες, συλλέγοντας έναν εντυπωσιακό αριθμό στοιχείων. Πρόκειται για μια σημαντική κληρονομιά που στο σύνολο της εκτός από τα ανθρωπολογικά δεδομένα προσεγγίζει και τις καταγραφές ηθών και εθίμων. Όσον αφορά την μελέτη του τόπου και των ανθρώπων της Κρήτης, ο ανθρωπολόγος Lidio Cipriani, εκμεταλλεύτηκε τη γερμανοιταλική κατοχή στην Κρήτη και ήρθε ένστολος στο νησί, με μια ομάδα στρατιωτών που τον βοηθούσαν στην εργασία του. Διέσχισαν όλο το νησί και με τη δύναμη της φωτογραφίας κατέγραψε χιλιάδες πρόσωπα. Αυτοί οι άνθρωποι υπήρξαν - είναι η γενιά του πολέμου και οι φωτογραφίες τους αποτελούν ιστορική κληρονομιά της Κρήτης. Σ αυτές τις φωτογραφίες ανιχνεύει κανείς σήμερα τη σκληρή καθημερινότητα των ανθρώπων, παρατηρώντας τες όμως, παίρνει κι άλλα στοιχεία όπως για την αρχιτεκτονική, τις εργασίες και τα αγροτικά εργαλεία, τα αυθεντικά στοιχεία της ενδυμασίας των Κρητικών.
Κείμενο:Βούλα Νεονάκη
* Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του ιστορικού ερευνητή Κωστή Μαμαλάκη.