Η ¨στάκα¨ της Δυτικής Κρήτης στο Παγκόσμιο γαστονομικό λεξικό.


Όταν η γεύση προκαλεί χαμόγελο και σε κάνει να ταξιδεύεις ….ναι, μπορείς να την τοποθετήσεις στο γαστρονομικό λεξικό και να τη μοιράζεσαι για χρόνια με γενιές και γενιές….

Υπάρχει μια διαδικτυακή πλατφόρμα η TasteAtlas, αφιερωμένη στη χαρτογράφηση τοπικών φαγητών, ποτών και γαστρονομικών παραδόσεων απ όλο τον κόσμο. Σ αυτή την πλατφόρμα και ανάμεσα στα 10.000 φαγητά και προϊόντα έχει εξέχουσα θέση η Κρήτη μέσω κάποιων προϊόντων της, που ποτέ δεν χάθηκαν και πάντα πρωταγωνιστούσαν στο τραπέζι των Κρητικών.

Η Κρήτη έχει εξέχουσα θέση κατ αρχήν με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που είναι και το θεμέλιο της κουζίνας, ξεχωρίζοντας το Σητειακό ελαιόλαδο, ως ένα από τα κορυφαία ελαιόλαδα στον κόσμο. Για το έτος που διανύουμε διακρίθηκε και το κρίθινο παξιμάδι και ο ντάκος ή κουκουβάγια όπως λέγεται στη Δυτική Κρήτη και τώρα αξιολογήθηκε και εντάχθηκε ¨η στάκα¨, το αυθεντικό προϊόν της Δυτικής Κρήτης.


Η στάκα σερβίρεται συνήθως με τηγανητά ή ποσέ αβγά, πατάτες τηγανητές και καμιά φορά και με απάκι ή συνοδεύει πιάτα με κρέας ή μακαρόνια, προδίδοντας μια γευστική ένταση που ταξιδεύει όποιο γευτεί αυτά τα πιάτα σε χωριά της Δυτικής Κρήτης. Είναι συστατικό της κουζίνας τους και όποιος δοκιμάσει αυτά τα πιάτ, δεν θα τα ξεχάσει ποτέ.


Για όσους δεν γνωρίζουν τη στάκα:

Παρασκευάζεται από την κρέμα που συλλέγεται από φρέσκο ή βρασμένο αιγοπρόβειο γάλα. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της, παράγονται δύο προϊόντα: η στάκα, που είναι το πηκτό υπόλευκο υπόλειμμα πρωτεϊνών, και το στακοβούτυρο, ένα καθαρό βούτυρο με πλούσια γεύση.

Η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει την προσεκτική θέρμανση της τσίπας (την πέτσα ή κρέμα) του αιγοπρόβειου γάλακτος, με λίγο αλάτι, αλεύρι και νερό. Κατά τη διάρκεια της παρασκευής διαχωρίζεται το στακοβούτυρο (το βούτυρο που προκύπτει) από την πηκτή μάζα, η οποία είναι η στάκα.

Το ενδιαφέρον για την κρητική κουζίνα ταξιδεύει και γι αυτό το έτος η στάκα με τις αξιολογήσεις της TasteAtlas θεωρείται γαστρονομικός θησαυρός και κατατάσσεται στα κορυφαία γαλακτοκομικά προϊόντα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δίχως φυσικά να λείπουν οι αναφορές για άλλα κρητικά προϊόντα όπως η γραβιέρα, η μυζήθρα, το αντικριστό…



(Πληροφορίες: TasteAtlas ) 

Από το Blogger.