Γιώργος Σεφέρης, ο ποιητής αγαπούσε το νησί της Κρήτης - H δωρεά της βιβλιοθήκης του στην πόλη του Ηρακλείου
Μέρος από την ομιλία του Γ. Σεφέρη στη Στοκχόλμη, κατά την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ
(Γ. Σεφέρης, Δοκιμές, τόμ. 2, Ίκαρος)
Ο Γιώργος Θεοτοκάς είχε τοποθετηθεί στο μοντερνισμό του Σεφέρη ως εξείς: υπήρξε «ένας μοντερνισμός τολμηρός, αλλά που κρατούσε το νήμα της παράδοσης, με αίσθημα ευθύνης και με σεβασμό για τη γλώσσα».
Για τον Γ. Σεφέρη υπήρχε μια γέφυρα που ένωνε το παρελθόν με το παρόν. Στο πλούσιο ποιητικό του έργο αλλά και στον δοκιμιακό του λόγο, τόνισε το βαθύ του αίσθημα για την ελληνική παράδοση. Έζησε αρκετά διαστήματα εκτός Ελλάδας και δεν ήταν ενεργός στις λογοτεχνικές ζυμώσεις της Αθήνας γι αυτό και αναγνωρίστηκε σποραδικά. Το 1932 μάλιστα, ενα χρόνο δηλαδή μετά από την έκδοση της “Στροφής” είχε αναγνωριστεί η αξία του, γι αυτό και ξεκίνησαν να του στέλνουν τα βιβλία τους συγγραφείς, ζητώντας την προσωπική του γνώμη.
Στην πόλη του Ηρακλείου και τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, βρίσκεται η πολύτιμη βιβλιοθήκη του Γιώργου Σεφέρη. Την είχε δωρίσει η σύζυγος του Μάρω Σεφέρη, το 1986. Έπειτα η κόρη της Μαρώς Σεφέρη, η Άννα Λόντου, ολοκλήρωσε τη δωρεά των ιδιωτικών βιβλίων της βιβλιοθήκης του Σεφέρη, με το διπλωματικό αρχείο του Γ. Σεφέρη. Η Μάρω Σεφέρη είχε δωρίσει τα βιβλία του άντρα της στην Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, το Αρχείο του στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και τις φωτογραφίες του στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.
H δωρεά της βιβλιοθήκης του Σεφέρη στην πόλη του Ηρακλείου δεν ήταν καθόλου τυχαία. Από το 1980 έφορος της Βικελαίας ήταν ο Νίκος Γιανναδάκης, ο οποίος μετά από σύσταση του Μιχάλη Κοπιδάκη ( επίκουρου καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ) είχε αναλάβει να επιμεληθεί τον κατάλογο της βιβλιοθήκης στην οικία Σεφέρη. Η επικοινωνία της Μαρώς Σεφέρη με τον Νίκο Γιανναδάκη της έδωσε τη σιγουριά του ότι η Βικελαία Βιβλιοθήκη συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει τα βιβλία του άντρα της και έτσι ξαφνικά μια ημέρα του ανακοίνωσε την απόφαση της.
Από τα βιβλία του νομπελίστα ποιητή και της Μαρώς κάποια παραδόθηκαν στη Βικελαία Βιβλιοθήκη και κάποια παρέμειναν στην οικία τους. Ωστόσο εκτός από την ανάγνωση στα βιβλία τους εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αφιερώσεις και οι σημειώσεις του.
Το Υπουργείο δεν τους δεχόταν να ταξιδέψουν μαζί, γι αυτό και η ίδια, έχοντας καταστραφεί οικονομικά και δίχως τη δυνατότητα πλέον να συντηρεί τα παιδιά της, τα άφησε στην Πηνελόπη Δέλτα που είχε προθυμοποιηθεί να τα κρατήσει, παντρεύτηκε τον Γιώργο Σεφέρη και τον ακολούθησε στο ταξίδι του. Δεν πέρασαν πολλές ημέρες μετά από την αποχώρηση τους και η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτόνησε οπότε τα παιδιά τα πήρε στην αρχή η Μαυροκορδάτου και αργότερα η αδελφή του πρώτου συζύγου της Μαρώς.
Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει ολοένα ταξιδεύει
κι αν «ορώμεν ανθούν πέλαγος Αιγαίον νεκροίς»
είναι εκείνοι που θέλησαν να πιάσουν το μεγάλο καράβι με το κολύμπι
εκείνοι που βαρέθηκαν να περιμένουν τα καράβια που δεν μπορούν να κινήσουν
την ΕΛΣΗ τη ΣΑΜOΘΡΑΚΗ τον ΑΜΒΡΑΚΙΚO.
Σφυρίζουν τα καράβια τώρα που βραδιάζει στον Πειραιά
σφυρίζουν ολοένα σφυρίζουν μα δεν κουνιέται κανένας αργάτης
καμιά αλυσίδα δεν έλαμψε βρεμένη στο στερνό φως που βασιλεύει
ο καπετάνιος μένει μαρμαρωμένος μες στ' άσπρα και στα χρυσά.
Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει·
παραπετάσματα βουνών αρχιπέλαγα γυμνοί γρανίτες…
Το καράβι που ταξιδεύει το λένε ΑΓ ΩΝΙΑ 937.
Α/π Αυλίς, περιμένοντας να ξεκινήσει.
Καλοκαίρι 1936
Γ. Σεφέρης, Ποιήματα, Ίκαρος
Ο Γιώργος και η Μαρώ Σεφέρη παρέμειναν 22 ημέρες στην Κρήτη και τις ημέρες αυτές συνέλεξαν τις καλύτερες εντυπώσεις για τους Κρητικούς. Ενθουσιάστηκαν με το μεγαλείο της ψυχής των απλών ανθρώπων που παραδίδονται με πάθος σε ότι αγαπούν. Ο ποιητής μάλιστα, αν και μακριά από τον τόπο του, ένιωσε το νησί της Κρήτης σαν τόπο δικό του. Από το λιμάνι της Σούδας αναχώρησαν 14 Μαΐου με το υπερωκεάνιο «Nieuw Amsterdam» με προορισμό την Αίγυπτο και από εκεί το Κάιρο με τελική παραμονή τους στην Αλεξάνδρεια.
Ήταν 29 Απριλίου του 1941 όταν το ατμόπλοιο «Έλση» βυθίστηκε στον όρμο της Σούδας, χτυπημένο από γερμανικά βομβαρδιστικά. Έπειτα επισκευάστηκε από τους Γερμανούς και χρησιμοποιήθηκε ως μεταγωγικό κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Ο Γιώργος Σεφέρης:
Με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Γεώργιος Σεφεριάδης από τα Βουρλά πήγε στην Αθήνα όπου ως Σεφέρης πλέον συνέχισε τις σπουδές του. Έπειτα πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει νομική και από εκεί βίωσε με σπαραγμό τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Από τις νομικές σπουδές στο Παρίσι ( 1919 - 1924 ) βρέθηκε το 1926 διορισμένος στο Υπουργείο Εξωτερικών ως ακόλουθος πρεσβείας και έπειτα ως υποπρόξενος του ελληνικού προξενείου στο Λονδίνο ( 1931 - 1934 ), στη συνέχεια από το 1936 - 1938 ως πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά και έπειτα επέστρεψε στην Αθήνα ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εξωτερικού Τύπου του Υφυπουργείου Τύπου και Πληροφοριών. Το διάστημα αυτό έγινε και η γνωριμία του με τον Χένρυ Μίλλερ και το Λώρενς Τζωρτζ Ντάρελ που βρίσκονταν τότε στην Ελλάδα.
Λόγω της διπλωματικής του ιδιότητάς, η ζωή του ήταν γεμάτη από μετακινήσεις, ήρθε σε άμεση επαφή με λογοτεχνικά ρεύματα της εποχής και ίσως αυτό επηρέασε την πένα του χρωματίζοντας την ελληνική παράδοση με νέα ποιητικά ρεύματα της τότε εποχής.
Η αλήθεια είναι ότι ο νομπελίστας ποιητής δέχτηκε περισσότερο ευρωπαϊκή παρά ελληνική παιδεία, όμως, δεν απαρνήθηκε ποτέ την ελληνική, μονάχα την καλλιέργησε και τη μπόλιασε αποτυπώνοντας με συναίσθημα το ελληνικό τοπίο, το μυθικό στοιχείο, το παρελθόν, το παρόν και μάλιστα με εξαιρετική έκταση και ποιότητα λόγου.
Μετά από τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, ο Γ. Σεφέρης ακολούθησε την εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση στην Κρήτη, την Αίγυπτο και έπειτα την Νότια Αφρική, Νότια Ιταλία και μετά από την απελευθέρωση, επέστρεψε μέσω Ιταλίας, στην Αθήνα.
………Όμως ο τόπος που τον πελεκούν και που τον καίνε σαν
το πεύκο, και τον βλέπεις
είτε στο σκοτεινό βαγόνι, χωρίς νερό, σπασμένα τζάμια,
νύχτες και νύχτες
είτε στο πυρωμένο πλοίο που θα βουλιάξει καθώς το δεί-
χνουν οι στατιστικές,
ετούτα ρίζωσαν μες στο μυαλό και δεν αλλάζουν
ετούτα φύτεψαν εικόνες ίδιες με τα δέντρα εκείνα
που ρίχνουν τα κλωνάρια τους μες στα παρθένα δάση
κι αυτά καρφώνουνται στο χώμα και ξαναφυτρώνουν·
ρίχνουν κλωνάρια και ξαναφυτρώνουν δρασκελώντας
λεύγες και λεύγες·
ένα παρθένο δάσος σκοτωμένων φίλων το μυαλό μας.
Κι α σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές
είναι γιατί τ' ακούς γλυκότερα, κι η φρίκη
δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωντανή
γιατί είναι αμίλητη και προχωράει·
……………
Γιώργου Σεφέρη, “Ο τελευταίος σταθμός”
( απόσπασμα )
Το διάστημα μεταξύ Μαίου 1941 και Οκτωβρίου 1944 και ενώ βρισκόταν μακρια από την κατεχόμενη Ελλάδα, έγραψε τα ποιήματα που αποτελούν το “Ημερολόγιο Καταστρώματος Β ”, πρόκειται για το διάστημα αναμονής για την έγκριση της μεταφορά τους στην Ελλάδα. Έπειτα διορίστηκε σύμβουλος στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ( 1947 - 1951 ), ασχολήθηκε με το Κυπριακό ζήτημα από το 1951 μέχρι και το 1962 υπηρετώντας στην Ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου.
Τον Μάρτιο του 1969 με τη δήλωση του κατά της χούντας των συνταγματαρχών, έχασε το δικαίωμα χρήσης διαβατηρίου και του τίτλου του πρέσβη επί τιμή. Έχοντας βιώσει παγκόσμια αναγνώριση τέσσερα χρόνια μετά το μελάνι της πένας και της ζωής του τελείωσε.
Ο Γιώργος Σεφέρης τιμήθηκε:
➤1947 Βραβείο Παλαμά
➤1963 Νόμπελ Λογοτεχνίας
➤1964 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
➤1964 επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
➤1965 αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου των ΗΠΑ, Πρίνστον
➤1968 στο Χάρβαρντ και στο Πρίνστον διαβάζει ποιήματά του
[....]
κι ήρθε η μεγάλη μοναξιά
35
κι ήρθε η μεγάλη στέρηση
μαζί μ’ αυτή την άνοιξη
και κάθισε κι απλώθηκε
ωσάν την πάχνη της αυγής
και πιάστη απ’ τ’ αψηλά κλαδιά
40
μέσ’ απ’ τα δέντρα γλίστρησε
και την ψυχή μας τύλιξε.
[...]
Άνοιξη μ.Χ., 16 Μαρτίου 1939
Κείμενο: Βούλα Νεονάκη
Πηγή φωτογραφιών: pemptousia.gr -beautemagazine.gr - mietbookstore.gr - ertnews.gr - orthodoxtimes.gr