Η “Αφροδίτη των κουρελιών” του Ιταλού γλύπτη Μικελάντζελο Πιστολέτο

 

Ζούμε στην εποχή της βελτίωσης στην εξωτερική μας εμφάνιση, δίχως να αντιλαμβανόμαστε το ότι δεν κάνουμε τίποτα για την εσωτερική μας. Όπως τα παραμύθια αφηγούνται ιστορίες που καταλήγουν στο ότι “ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα ” έτσι κι εμείς θα έρθουμε κοντά σε μια ιστορία τέχνης που αποδεικνύει ότι μέσα από την αποτύπωση ενός έργου τέχνης και της οπτικής του, μπορούν να εισαχθούν στο μυαλό μας κριτικές σκέψεις για οτιδήποτε διαταράσει αξίες.


Η “Αφροδίτη των κουρελιών” είναι ένα έργο του Ιταλού γλύπτη Μικελάντζελο Πιστολέτο. Πρόκειται για ένα έργο 15 μέτρων με την θεά του έρωτα και της ομορφιάς να έχει λίγο λυγισμένο το ένα της πόδι και να μην μπορεί να κάνει βήμα εξαιτίας ενός μεγάλου όγκου από κουρέλια, τα οποία φτάνουν σχεδόν μέχρι το πηγούνι της. Το έργο βρίσκεται στη Νάπολη στη Piazza Municipio και εκεί τοποθετήθηκε 28 Ιουνίου του 2023 με στόχο την ευαισθητοποίηση - αφύπνιση των περαστικών και επισκεπτών απέναντι στον υπερκαταναλωτισμό. 



Ο Ιταλός καλλιτέχνης αναβιώνει τη θεά με την αέναη ομορφιά της, μα μέσα από τα κουρέλια που βρίσκονται μπροστά της προβάλλει και την ασυνέχεια της ομορφιάς της. Ο Μικελάντζελο Πιστολέτο άλλωστε συνηθίζει να προβάλλει το δίπολο της δημιουργίας και της καταστροφής. Ως κύριος εκφραστής της “φτωχής τέχνης” γνωστής ως Arte Povera ο Μικελάντζελο Πιστολέτο σηκώνει ανάστημα και φωνή για να οδηγήσει σε μια “άλλη πορεία”. Το ιταλικό αυτό κίνημα τέχνης ξεκίνησε μετά από το 1965 και από τότε είναι ένας διαρκείς διάλογος για οτιδήποτε αμφισβητεί και διαταράσει αξίες.


Μεταφερόμαστε και πάλι στη Νάπολη και την “Αφροδίτη των κουρελιών” . Προσπαθώ να καταλάβω και να μπω στη θέση του πρωτοπόρου καλλιτέχνη, όταν έμαθε ότι το έργο του καταστράφηκε. Ήταν 12 Ιουλίου 2023 όταν ένας 32χρονος άστεγος με ψυχικά προβλήματα κατέστρεψε το έργο βάζοντας φωτιά στα κουρέλια, μαζί μ αυτά όμως όμως κάηκε και η Αφροδίτη πληγώνοντας την κοινωνία και τον δημιουργό του έργου που ως απάντηση για τον εμπρησμό είπε ότι η σύγχρονη κοινωνία σε οτιδήποτε όμορφο απαντά με φωτιά και πόλεμο. Την ίδια γνώμη είχε και ο δήμαρχος της Νάπολης Γκαετάνο Μανφρέντι που ως απάντηση έδωσε το ότι το έργο θα επιστρέψει στο ίδιο ακριβώς σημείο σκεπάζοντας αυτή την κίνηση βανδαλισμού, ότι το έργο δηλαδή θα ανακατασκευαστει. Όσο για τους περαστικούς με θλίψη άφηναν λουλούδια και σημειώματα στα αποκαΐδια του γλυπτού. Κάποιοι μάλιστα μίλησαν για “γυναικοκτονία” διότι κάηκε ένα έργο που αντιπροσώπευε τη θηλυκότητα, ήταν ένα έργο ομορφιάς, ευαισθησίας, αγάπης και ευλάβειας.


Ο δημιουργός Μικελάντζελο Πιστολέτο ξεκίνησε και πάλι τη διαδρομή προκειμένου να δημιουργήσει και να συναντήσει ξανά την δική του Αφροδίτη, την “Αφροδίτη των κουρελιών”. Το έργο ολοκληρώθηκε και μεταφέρθηκε στην Piazza Municipio, όπου παρέμεινε για 3 μήνες κι έπειτα τοποθετήθηκε σε άλλο σημείο.


Πρόκειται για ένα γύψινο αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου 10 μέτρων που καλύπτεται και περιβάλλεται από χρωματιστά κουρέλια που δώρισαν οι Ναπολιτάνοι. Το περασμένο Μάρτιο είχε γίνει η τελετή των εγκαινίων παρουσία του 91χρονου δημιουργού, του δημάρχου Γκαετάνο Μανφρέντι, του συμβούλου του δημάρχου και επιμελητή της Napoli Contemporanea Vincenzo Trione καθώς και του αντιπροέδρου της Altra Napoli EF Antonio Roberto Lucidi. 



Ωστόσο, μετά από την απόφαση του καλλιτέχνη να δωρίσει το έργο του στην πόλη, η «Altra Napoli» είχε ξεκινήσει μια εκστρατεία crowdfunding «Ricostruiamola» της οποίας τα έσοδα διατέθηκαν σε συλλόγους που θεραπεύουν ψυχολογικές καταπονήσεις και την  La Scintilla, η οποία εργάζεται για την προστασία, τη συνοδεία, την κοινωνικοποίηση και ειρηνική αυτονομία των ατόμων με διανοητική αναπηρία· και τον κοινωνικό συνεταιρισμό Lazzarelle, δεσμευμένοι για την ανάκαμψη, μέσω της επανένταξης σε προγράμματα ειδικευμένης εργασίας, των γυναικών κρατουμένων που θέλουν να είναι ενεργοί πρωταγωνιστές της αλλαγής τους. 


Πηγή φωτογραφίας






Από το Blogger.