Μιχάλης Καλιοντζίδης "η ποντιακή λύρα ήταν πραγματικός φίλος κι αδελφός, ποτέ δεν με πρόδωσε, πάντα ήταν δίπλα μου"


"Κλείνοντας τα μάτια, μου έρχονται εικόνες από τη θεία την Ελένη Ρουσαλήμ, της πατρίδας άνθρωπος κι εκπληκτική ερμηνεύτρια. Εμένα με ενδιέφερε και την άκουγα όπως και τους χωριανούς μου που ήταν όλοι εκπληκτικοί ερμηνευτές. Μ έναν απ' αυτούς μάλιστα έκανα και δίσκο, με τον Γεωργούλη Λαφαζανίδη που ήταν αυθεντία της γνησιότητας έκφρασης. Όσο για τα μουσικά βιώματα από τον πατέρα μου, έχω πάρει ναι. Ήταν ψάλτης και μάλιστα διάβαζε και βυζαντινή, ήταν διαβασμένος, πήγε στο Κολέγιο, όσον αφορά τη μάνα μου ήταν τα ιστορικά που αφορούν τον Πόντο."

Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης πήρε την πήρε την ποντιακή του λύρα και ήρθε στο Ηράκλειο πριν από λίγες ημέρες. Αποδέχθηκε την πρόταση από την πρώτη κιόλας στιγμή λόγω του Βασίλη Ξυλούρη που ήταν και ο εμπενευστής αυτής της βραδιάς αλλά και διότι το μουσικό σμίξιμο Κρήτης - Πόντου για τον ίδιο μόνο ήθος αποδίδει. Δίπλα του, στην κρητική λύρα ήταν ο Ζαχάρης Σπυριδάκης, στο λαούτο ο Βασίλης Ξυλούρης, ερμηνεία - κρουστά η Μαρία Σταυρακάκη και ο Γιώργος Ζουρνατζίδης στο νταούλι.





Με τον Μιχάλη Καλιοντζίδη μίλησα λίγο πριν από την πρόβα και ένιωσα μεγάλη χαρά για την απόφαση του να μου αφιερώσει λίγο χρόνο. Έπιασα λοιπόν πένα, έβαλα το κινητό να γράφει και είμαι έτοιμη να μοιραστώ μαζί σας μια σύντομη ξενάγηση στα σοκάκια της μνήμης και της ζωής του.

Βίντεο - συνέντευξη:

Στη μνήμη του υπάρχουν πολλές αφηγήσεις και ιστορίες. Ξεκινώντας από το ταξίδι του παππού του,  μου ανέφερε ότι είχε φύγει από την Τραπεζούντα σε βρεφική ηλικία, στην πόλη είχε ένα παπλωματάδικο. Ο πατέρας του σε ηλικία 13 χρόνων είχε έρθει από την Κωνσταντινούπολη, μόνος με τη γιαγιά του. Ήθελε να πάει στο Άγιο Όρος να γίνει καλόγερος μα η γιαγιά του ανήσυχη για το λιγοστό βιος που είχαν τον μετέπεισε.



Η καταγωγή του Μιχάλη Καλιοντζίδη είναι από το Διπόταμο Καβάλας, η μητέρα του από ένα διπλανό χωριό αλλά έχει ρίζες και από το Χρυσοκέφαλο Δράμας. Ο ίδιος έφυγε από το χωριό σε μικρή ηλικία, είχε πάει σε ένα ίδρυμα, τελείωσε το σχολείο, τη Σχολή Εργοδηγών κι έπειτα το στρατιωτικό του.

Βίντεο:

Μέσω του φίλου του Χρόνη Αμανατίδη γνώρισε τον Νίκο Ζουρνατζίδη ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν χοροδιδάσκαλος στη " Δόρα Στράτου". Τότε ήταν που ο βάρδος του Ποντιακού Ελληνισμού Χρύσανθος Θεοδωρίδης αναζητούσε κάποιο να παίζει λύρα και μεσολάβησε ο Νίκος Ζουρνατζίδης για να πάρει μαζί του στη λύρα τον Μιχάλη Καλιοντζίδη. Από εκεί κι έπειτα ξεκίνησε μόνος του και τις μουσικές σπουδές για πάρα πολλά χρόνια. Κάπως έτσι του γεννήθηκε η ιδέα να κάνει καταγραφή της ποντιακής λύρας στο πεντάγραμμο με το πρώτο του βιβλίο να ξεκινάει να το γράφει το 1987 και να εκδίδεται αργότερα με τη στήριξη του ΤΕΙ Ηπείρου που ήταν και ο ίδιος καθηγητής. Αργότερα αυτή η μέθοδος διδασκαλίας έφερε πολλούς ακόμα συνεχιστές της ποντιακής μουσικής.

Βίντεο:

"Η Ποντιακή λύρα και η Ποντιακή γλώσσα, οι αφηγήσεις και οι ιστορίες είναι ο χώρος στον οποίο μεγάλωσα, ήταν ένα σχολείο ιστορίας για εμένα που το αναπολώ. Φέρανε από εκεί αυτό που ζούσαν αιώνες. "

Βίντεο:

"Αυτό το όργανο το αγάπησα, ήταν πραγματικός φίλος και αδελφός. Ποτέ δεν σε προδίδει. Ποτέ! Είναι πάντα δίπλα σου. Μου έδωσε πράγματα που δεν θα μπορούσα να κάνω και μεγιστάνας να ήμουν, δεν θα είχα τον χρόνο να τα κάνω.

Βίντεο:



Κείμενο, επιμέλεια, φωτογραφίες Βούλα Νεονάκη
Από το Blogger.